Basisolier

Basis/ Bære olier

Rene, enkle og effektive
Primaveras olier er af meget høj kvalitet
De har certifikater på deres biologisk dyrkede olier
Bio+ kvalitet er lig - ingen kontakt med lys, varme og ilt under fremstillingen

Vegetabilske olier kontra
  - petrokemiske olier

Basisolier bør som hovedregel være koldpressede vege-tabilske olier, så petrokemiske stoffer undgås.
Jordolier lægger sig på huden og de kemiske stoffer, der er anvendt ved udvindingen, trænger ind i huden.
De indeholder ingen stoffer, der er af betydning for hudens funktion, tvært imod blokerer de til dels for flere af hudens vitale funktioner, fordi de lægger sig som en hinde på den. De er billige, og de harsker ikke, så derfor anvendes de i stor stil i cremer, kosmetik o.lign. Mineralske olier bør ikke indtages, det kan give bivirkninger.

God kvalitet kontra
en ringere Biologisk dyrket olie giver en
bedre kvalitet. Olier har størst værdi, når de
er koldpresset jomfruolie.

Raffinering forlænger holdbarheden, men forringer indholdet af umættede fedtsyrer, mineraler, vitaminer m.m..
Plantematerialet udpines tit flere gange, for at få et større udbytte. Det sker ved hjælp af varme og kemisk udtræk.

Primaveras olier kontrolleres til stadighed af ”Bundes-verband Natur-kost Naturwaren e.V.” ~ Statens levnedsmid-delkontrol for naturkost og naturvarer (som vi ikke har).

Opbevaring. Obs holdbarhed.
Fede olier er følsomme for lys, så de harsker let.
Trods det anbefales de uraffinerede olier som basisolier. De bør opbevares køligt, så de kan
holde den angivne tid og måske længere.
Holdbarheden kan forlænges med jojobaolie.

Vigtigt om vegetabilsk olie
De fleste er rige på fedtsyrer (glycolestere) - bl.a. umættede fedtsyrer, som er sundhedsfremmende

  - + vitaminer og mineraler bl.a. kalium og
  - magnesium
  - de kan spises
  - de neutraliserer til dels syrer og baser
  - de tilstopper ikke hudens porre
  - de fleste olier virker fugtighedsbevarende,
  - blødgørende og dermed smidiggørende på huden
  - de beskytter huden mod udtørring
  - de er velegnede som bæreolier for æteriske olier
  - og olie-baseret naturparfumer.

E og pro-A vitamin er gode antioxidanter,
E vitamin er celle-beskytter, god for arterierne og til bekæmpelse af de frie ra-dikaler.
A-vitamin er solbeskyttende (25% = op til faktor 4). Flere vegetabilske olier

Sundhedsfremmende flerumættede syrer i olier

Oliesyre: styrker hjerte-kar-systemet, tarmsystemet, fordøjelsen og galdeproduktionen,
de er hudplejende.

Linolsyre: styrker immunsystemet, de er mildt hormonelt afbalan-cerende, hudregenererende, styrker hjerte-kar-system + tarmsystem.

a-linolsyre = alfalinolsyre virker lettere smertestillende på kløe, de er betændelseshæmmende, gode for immunsystemet, de regene-rerende og de nedsætter risikoen for tromboser.

g - linolsyre = gammalinolsyre (GLA) er tredobbelt umættet fedtsyrer, der minder om prostglandinerne. De er gode for immun-systemet, virkerne på nerver
og er sjæleligt afbalancerede, de virker positivt på kroniske hudsygdomme som neurodermatitis og hudkløe, de forbedrer calsiumoptagelse.

w -3-stearinsyre = Omega-3-stearinsyre er en meget vigtig fedtsyre, som virker på hormonbalancen, nerver, muskler og de afbalancer blodtrykket.

Bøgers indhold opgivet i % -indhold er vejledende, da indholdet af de forskellige stoffer vil variere fra plante til plante, jordbundsforhold, klima, fra høst til høst, ja selv udvindingsprocessen påvirker indholdet.

Allergier

Nødde-allergikere har sjældent problem med nøddeolierne, fordi det som regel er proteinerne,
der giver allergi. Olierne har kun et ringe indehold
af proteiner.

Nikkel-allergikere skal holde sig fra nødder, for nødder kan indeholde en del nikkel. En del tåler
som regel nøddeolierne rimelig godt, men vær opmærksom. Obs olie kvaliteten.

Hvede-allergikere og folk med lidelse i bughulen kan have problemer med nogle hvedekimsolie PL.s
er proteinfri.

Soja-allergikere skal muligvis passe på sojaolien og macera-ter baseret på sojaolie.

Furunkler ses en gang i mellem i forbindelse med massage. Som regel er det en reaktion fra en overbelastet hud, der forsøger at udskille de mange frigjorte affaldsstoffer efter en massage. Sker det gentagne gange, bør man overveje at skifte olie ud med eks. en abrikoskerneolie.

Anvendelse:
Basisolier anvendes til ansigtspleje, babypleje, kropspleje, madlavning og olie-baseret naturparfumer.

Primavera Life
har flere basisolie blandinger til særlig pleje:
Der sker ændringer i Primavera Lifes indkøbs forhold så fremt kvalitet eller mængde ikke kan dække behovet, eller en bedre kvalitet er tilgængelig.

Basisolier fra Primavera omtales kort
*ved et Primavera Life produkt
= et økologisk produkt

Argon olie Argania Spinosa
Olien udvindes af nøden. Indeholder ikke kolesterol.
Aktiverer hudens stofskifte, understøtter hudens pleje og beskyttelse;
Fin til hudplejeolie og madlavning.
Koldpresset og kommer fra Marokkeo.
Kun i 30 ml
Muligvis økologisk?, den kommer foråret 2007

Abrikoskerneolie* Prunus aemeniaca
Olien udvindes af kernen, knapt så fed som mandelolie.
Aktiverer hudens stofskifte, understøtter hudens fugtigheds regulering;
fin som ansigtsolie og styrkende massage.
Koldpresset og kommer fra Tyrkiet.

Avocadoolie* Persea americana
Olien udvindes af frugten, en fed og grøn olie,
som er egnet til opblanding i en anden basisolie.
Anvendes til: intensiv pleje , blødgør huden,
fin til tørt hår anvendt som hårpakning.
Koldpresset og kommer New Zealand

Granatæble frøolie* Punica granatum l
Olien udvindes af frø, rig på flerumættede fedtsyrer. Det er en ældgammel kulturplante.
Anvendes til: ældet hud og ansigtspleje.
Koldpresset og kommer fra Italien. Kun i 30 ml

Havtornsolie* Hippophae rhamnoides,
Olien udvindes af frugtkødet, svær at få koldpresset pga. dens korte holdbarhed.
Den har en lang tradition i slaviske lande som en virksom kosmetisk olie, den er velanskrevet og den er topscoren inden for hudpleje og rig på vitaminer, kraftig orange tonende.
Anvendes til: intensiv hudpleje, regenerering og arvæv
Blandes med andre basisolier i forholdet 1:9
Koldpresset og kommer fra Tyskland. Kun i 30 ml

Hvedekimsolie Triticum aeverstivum
Olien udvindes af hvedekimen.
Anvendes til: tør, ælder hud, ideel til kropspleje, massage og under graviditet til pleje af maven.
Toner orange
Blandes med andre basis olier i forholdet 1:9
Koldpresset og kommer fra Tyskland.
Obs. det er svært at få en god kvalitet.

Jojobaolie* Simmondsia californica
Sydamerikanske indianere kalder den
”Det flydende Guld”.
Olien er en stjerne blandt olier.
Olien udvindes af frugten, men faktisk er den ikke en olie, men en flydende voks; som stivner, når den står for koldt.
Anvendes til: intensiv hudpleje, regulerer hudens fugtigheds balance, en krops- og massageolie, til olieparfumer
Koldpresset og kommer fra USA / Argentina.
Fås også konventionelt dyrket.

Kamellia frøolie* Camellia sinensis
Olien udvindes af frø fra en tebusk, som også er prydbusk i SY og Ø Asien.
Olien er rig på gamma-linolensyre.
Anvendes til: sensitiv hudpleje, beskytter mod irritation, en delikat ansigtsolie, en sjælden olie.
Koldpresset og kommer fra Kina. Kun i 30 ml

Macademiaolie* Macademia integrifolia
Kendt som nøddernes konge.
Den udvindes af kernen fra ”Den australsk hasselnød / Quinslandsnøden”.
Anvendes til: intensiv hudpleje, fin til massage, til normal og sensitiv hud, fin til tørt hår anvendt som hårpakning.
Koldpresset og kommer fra Kenya.
Obs. den ses mest raffineret.

Mandelolie, sød* Prunus amygdalis dulcis Bio+
Den bør være mærket ”sød mandelolie” ved anvendelse indvortes og til massage (amygdalin (blåsyre)) indhold. I Asien har træet været dyrket i årtusinder og anvendt i skønhedsplejen.
Den udvindes af mandelen.
Anvendes til: tør, ru og sensitiv hud; beskytter og giver fugtighed; klassisk til babypleje og aroma-massage.
Koldpresset og kommer fra USA / Spanien.

Natlysolie* / Primroseolie Oenothea blennis Bio+
Olien udvindes af frøene, den er rig på gamma linolensyre og E-vitamin. Den ses sjældent koldpresset.
Anvendes til: til tør, ru, ældet og sensitiv hud, ideel til ansigtspleje.
Koldpresset og kommer fra Kina. Kun i 30 ml

Sesamolie* Sesamum indicum Bio+
Olien udvindes af frøene, den er rig på gamma linolensyre. Planten er nok den ældste plante, man har udvundet olie af.
Anvendes til: kropspleje, massage, oliepakninger, ayurvedisk behandling.
Koldpresset og kommer fra Burkina F. / Etiopien / Sudan

Sheabutter/sheasmør: Butyrospermum parkii
De brune frugtfrø giver et smøragtigt hvidt fedt, som kaldes galamsmør, rig på vitaminer, neutral duft og smag. I Central Afrika er det både et nærings- og hudplejemiddel.
Anvendes til: til intensiv hudpleje, beskyttelse, til alle hudtyper, specielt ældet hud, til pleje af gravide maver.
Koldpresset og kommer fra Benin. 50 g.

Vildroseolie*/Muskatrose: Rosa mosquita Bio+
Olien udvindes af frøende fra en vild rosenart, der også kaldes Chilerose.
Den er rig på gamma linolensyre
Anvendes til: at beskytte tør og ældet hud, blødgøring og giver fugtighed, fin til arvæv og gravide maver
Kan anvendes alene eller blandes i forholdet 1:3,
Den toner orange. Obs. Holdbarheden. Kun i 30 ml
Koldpresset og kommer fra Tyrkiet/Bulgarien/Afrika.

Sort kommen olie* Nigellea sativa Bio+
Olien udvindes af frøene og indeholder ca. 1%
æterisk olie.
En skattet pleje- og kulinarisk plante i Mellemøsten.
Anvendes til: fugtighedsgivende og regulerende, beskytter irriteret hud, se særskilt folder om Sortkommenolie.
Toner mørkt, olien er grønbrun. Kan blandes i 1:3
Koldpresset og kommer fra Egypten

Aroma Alfen
Ulla Kvintel,
Galpestykke 307
4000 Roskilde
Tlf: 29 43 88 87
Du kan maile til Aroma Alfen her.